Barnearbeid og kleshandel

Tenker du noen gang på de menneskene som produserer klærne dine? De klærne du kjøper i kjente butikker, og som ofte kommer på salg? I løpet av de siste årene har det blitt et økende fokus på at mange klesbransjer produserer klær og sko på en uetisk måte. Kvinner og barn, fra utviklingsland, sitter og syr klær i fabrikker hvor sikkerhet og miljø ikke blir tatt hensyn til. De har svært lange arbeidsdager og tjener nesten ingenting, mens direktørene på toppen sitter med millioner. Barnearbeid er et stort problem i mange bransjer, og klesbransjen er ikke et unntak. De utsatte barna blir tvunget i jobb, og flere organisasjoner er bekymret.

Hemmeligheten bak klærne våre

En ny rapport lagt fram av organisasjonen Freedom Fund, viser at hverdagen til syriske flyktningbarn er preget av tvangsarbeid under dårlige arbeidsforhold. Krigen har gjort livene tunge for mange, og svært mange mennesker er drevet på flukt. Foreldrene kan ikke eller får ikke jobbe, og barna må derfor ta på seg ansvaret skal familien ha inntekt. De utsatte barna får ikke gå på skole, og de må jobbe lange dager i dårlige arbeidsmiljøer og med lave inntekter. Mange av dem syr klær og sko som vi kjøper og bruker. I følge rapporten fra Freedom Fund er hele 6 av 10 syriske barn tvunget ut i arbeid. Noe av bakgrunnen bak problemet er at mange arbeidsgivere foretrekker barn fordi de er mer føyelige enn voksne.

Bli en etisk forbruker

Selv om klesbransjen fortsatt har sine hemmeligheter, er mye blitt gjort for å presse markedet i en mer etisk retning. Flere klesbransjer har åpnet sine fabrikklister, og mange selger også klær og sko som har blitt produsert på en trygg og rettferdig måte. De koster litt mere, men du kan bruke det med god samvittighet. Situasjonen for de syriske flyktningbarna er fortsatt kritisk, men flere organisasjoner og Libanon jobber for å få slutt på barnearbeid. Du kan også bidra ved å bli en bevisst forbruker, og spre informasjon om etisk klesproduksjon til venner og familie. Tenker du på menneskene som produserer klærne du kjøper og bruker? Sammen kan vi skape en mer rettferdig verden.